Tedaviler
Omurga Darlıkları Cerrahisi
Kemik ve kıkırdaktan meydana gelen omurga; insan iskeletinin temel ekseni olup vücuda destek olur, konum ve yapı itibariyle çok önemli olan omurgada dar kanal hastalığı başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkabiliyor.
Omuriliği koruma görevine sahip olan omurga kanalı, bazen dış etkiler, bazen de çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle daralabilir. Bu durumda ortaya çıkan dar kanal hastalığı ilerlemeden tedavi edilmelidir.
İnsan omurgası 33-34 adet omurdan oluşuyor. İlk 24 omuru boyun, sırt ve bel omuru olarak üçe ayırmak mümkün. İnsanda 7 adet boyun, 12 adet sırt ve 5 adet bel omuru bulunuyor. Bel bölgesinde yer alan omurlar Lomber vertebra olarak bilinir ve L1, L2, L3, L4 ve L5 olarak adlandırılıyor. Belde dar kanal hastalığı lomber vertebra bölgesinde görülüyor ve yaygın olarak L4-L5 seviyesinde meydana geliyor. L5-S1 ve L1-2 seviyelerinde daralma çok nadir görülüyor. L4-5 seviyesi ile birlikte en çok daralma görülen seviyeler L3-4 ve L2-3 seviyeleri oluyor. Tek bir seviyede başlayan ve tedavi edilmediğinde diğer seviyelere doğru yayılan dar kanal hastalığı için ameliyatla tedavi gerekebiliyor.
Omurilikte Dar kanal hastalığı teşhisi
Omurilik daralması olan omurgadaki dar kanal hastalığı uzun yıllar boyunca yavaşça ilerleyebiliyor. Hastalık bel fıtığı ile kolay karıştırılabilir ve doğru teşhisi çok gecikebileceğinin altını çizere hastaların çok ilerleyen yaş gruplarında dar omurga kanalı tedavisi olmak zorunda kalabildiğini söylüyor.
Omurga kanal darlığının bel ve bacak bölgesinde ağrıya, kramplara ve uyuşmaya neden olabilir, hastalık ilerledikçe yürüme bozukluğuna ve yürüme süresinde kısalmaya neden olduğunu anlatıyor. Omurga darlığı, idrar ve dışkı kaçırma, cinsel fonksiyonların bozulmasının da, dar kanal hastalığında görülebildiğini, boyun bölgesinde meydana gelen omurga kanal darlığının ise kolları da etkilediğine dikkat çekiyor.
Dar omurga kanalı rahatsızlığının, sessiz bir şekilde ilerleyerek oldukça ileri yaşlarda kendini gösterebilir. Omurilik kanal daralması ile ilgili doğru teşhisi koymak için hastaların omurga kanal çaplarına bakılarak dar kanal hastalığının ne durumda olduğu teşhis edilebiliyor. Teşhisi yaparken ayrıca efektif kanal alanı da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu durumda ilerleyen yaşlarda vidalama gibi uzun süren ameliyatların yerine daha kısa süren Mikroteknikle İnternal Dekompresyon yöntemi ile dar kanal ameliyatı tercih edilebilir. Ayrıca bu yöntem ile hastaların daha kısa sürede normal günlük yaşantılarına dönmelerinin önemli bir avantaj.
Dar kanal hastalığında ameliyat kararının uzman hekimler tarafından verilmesi ve gerekli tetkiklerin detaylı olarak yapılması gerekiyor. Genellikle ilerleyen yaşlarda görülen bu rahatsızlık, genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Omurgada dar kanal hastalığı büyük ilerleme yaşanmayan ve çok geç kalınmayan durumlarda tamamen tedavi edilebiliyor. Hastalar tekrardan standart yaşam kalitesine ulaşabiliyor. Bu nedenle teşhis ve tedavi süreçleri büyük önem taşıyor.
Omurilik kanal daralması nasıl tedavi ediliyor?
Yürüme mesafesi giderek kısalan, ayakta kalmakta güçlük çeken ve sadece öne eğik duruş pozisyonu ile hareket edebilen hastalar için dışardan yapılan müdahalelerin, fizik tedavinin ve çeşitli ilaç uygulamalarının yetersiz kalabiliyor. Bazı durumlarda hastanın normal sağlıklı haline dönmesi için geç kalınmış olsa da cerrahi müdahalenin hastanın daha da kötüleşmesini engellemek için kaçınılmazdır. Dar omurilik kanalı belirli bir seviyede sona eren ve öylece bekleyen bir hastalık değil. Her geçen gün daha da kötüye giden bir rahatsızlık olduğundan dolayı hangi aşamada olursa olsun tedavi edilmeli.
Spinal stenoz yani dar kanal olarak bilinen rahatsızlığın tedavi yöntemlerinin hastaya net olarak söylenmemesi bu alanda tedavi ihtiyacı olan insanların kararlarını olumsuz olarak etkiliyor. İnsanlar genel olarak bilmedikleri tedavilerden çekiniyor. Ancak tedavi uygulanacak ya da ameliyat edilecek bölge omurga olduğu zaman çok daha fazla soru işaretine sahip oluyorlar. Bu nedenle hastalar iyi aydınlatılmalıdır.
Omurilik kanal daralması hastalığı için geliştirilen yeni tedavi ve ameliyat teknikleri mutlaka hastalara aktarılmalı, doğru bilgilendirme yapılmalıdır. Günümüzde uygulanan Mikroteknikle İnternal Dekompresyon tekniği ile dar kanal hastalığı kolayca tedavi edilebiliyor.
Mikroteknikle internal dekompresyon yöntemi omurga kanal darlığı tedavisinde uygulanan eski yöntemlere göre oldukça etkili ve daha avantajlı bir tedavi şekli olarak öne çıkıyor. Hastaların herhangi bir şekilde vida ya da protez ile uğraşmaması hem ameliyat sürecinin hem de iyileşme sürecinin daha rahat atlatılmasını sağlıyor. Omurgada dar kanal hastalığı olan kişiler daha kolay bir şekilde ameliyata karar verirler’’ diyerek sözlerini bitirdi.
Omurga Darlığı Cerrahisi
Omurganın belli bir bölgesinde bir, iki veya daha fazla omur bölgesini ilgilendiren mesafede darlık oluşabilir. Bu darlıklar genellikle ileri yaşlarda şikayetlere neden olur. Omurga darlıklarının genişletilmesi ameliyatları hastanın yürüme mesafesinin artırılması, dik yürüyebilmesi amaçları ile yapılmaktadır.
Kemikteki darlık genişletilir ve genişletirken eğer omurlar arası eklemlerinde alınması gerekirse omurlara vida ve metal çubuklar konularak kaymaya karşı omurga sabitlenir.
Ameliyat darlığın uzunluğuna başlı olarak 2 saat ve daha fazla sürebilmektedir. Ameliyat sonrası kalkma ve yürüme hemen olmaktadır. Ameliyat sonrası hasta bazı küçük bel hareketi kısıtlamaları ile yaşamına normal olarak devam edebilir.
Tedaviler
Boyun Fıtığı Cerrahisi
Beyin Damar Hastalıkları Cerrahisi
Bel Fıtığı Cerrahisi
Bel Kayması Cerrahisi
Beyin Tümörleri Cerrahisi
Omurga Tümörleri Cerrahisi
Omurga Kırıkları Cerrahisi
Omurilik Tümörleri Cerrahisi
Omurga Darlıkları Cerrahisi
Sinir Hasarları Cerrahisi