Bel fıtığım var, Ne zaman ameliyat düşünmeliyim?

Bel fıtığınız var ve size çeşitli uzmanlık alanlarına mensup başka başka hekimler tarafından bir biri ile çelişen öneriler yapılıyor ve karar veremiyorsunuz. Bunun yanında bu hastalığı daha önce çekmiş olan tanıdıklarınız da öneride bulunmaktan geri kalmaz. Bu önerileri denemek genellikle bir şey kaybettirmese de mesele ameliyata gelince ameliyatın getirmesi muhtemel olumsuzlukları yanında hiçbir şey olmasa bile boş yere bıçak altına yatmak ve anestezi almak dahi önemli bir sorundur ve iyi düşünülmelidir.

Sıkça söylenen, doğru olduğu yaygın kabul gören bir yanlışı düzeltmekle işe başlayalım. “Ameliyat son çaredir!” Cümlesini hemen herkes duymuştur. Maalesef bu doğru değildir. Hekimlerin “ameliyat endikasyonu” olarak adlandırdıkları ameliyat için gerekli tıbbi gerekçeler varsa hasta vakit geçirmeden (acil değil!) ameliyat olmalı, yoksa da hiç ameliyat olmamalıdır. Bel fıtığı için bu gerekçeler:

İdrar kaçırma veya zor idrara çıkma, ayak bileği eklemi etrafında yapılan hareketlerde kuvvetsizlik, aksak yürüme, ayak ve bacakta his kaybının olması ve ilaca rağmen geçmeyip iş yapmanızı engelleyecek düzeyde ağrıdır. Bunların hepsi değil, birinin varlığı bile ameliyat olmanıza işaret eder. Diğer yöntemlerle de ağrınız geçer. Burada ameliyat olmanın mantığı bası altındaki siniri yapısı kalıcı olarak bozulmadan basıdan kurtarmaktır. Çünkü diğer yöntemlerin kullanıldığı durumlarda sonuç geç alınacağından ağrınız giderilse dahi sinir işlevini artık yapamayacaktır ve örneğin güçsüzlüğünüz kalıcı olacaktır. Bu da en hızlı ve etkin ameliyatla olur.

Size çekilen MR görüntülerindeki fıtığınız doktorunuzun muayene bulguları ile uyuşuyorsa ve yukarıda saydığımız durumlardan biri varsa ameliyatı ilk yöntem olarak düşünmelisiniz